niedziela, 5 października 2014

Dzianina.... ugh!

Tak naprawdę to ja nie lubię szyć dzianin, ale gdy zobaczyłam pewien wykrój w Burdzie postanowiłam dać dzianinie szansę. W końcu są miłe w dotyku, lejące i ładnie się układają... uhm...

Jak widać wyszło prawie ok, prawie bo wykrój miał dekolt w szpic - nie, nie, nie - więc musiałam zmienić. Najpierw wyszło coś bardzo okropnego, później poszłam w zwykłe surowe wykończenie, tylko obszyte wąskim zygzakiem. Ale w niektórych miejscach materiał zaczął się wywijać, więc zaczęłam wycinać głębiej i szyć szerszym zygzakiem. W większości miejsc jest ok...


 ...ale najgorzej jest przy rękawach. Tylko, że w tych miejscach już nie mogłam więcej wyciąć (no chyba, że chciałabym świecić raz lewym, raz prawym ramieniem)...


...więc, będę nosić z chustą. Prawda, że dużo lepiej? 


Dół jest podwinięty i obszyty, myślałam też żeby wykończyć rękawy, ale po pierwszej próbie dałam spokój. Rękawy zwężają się znacznie, materiał zacząłby się marszczyć, a ja i tak mam zamiar je podwijać. Tak też jest dobrze. 

wtorek, 30 września 2014

Fistaszkowy krem kakaowy

Ten przepis został zainspirowany podwójnie. Najpierw zobaczyłam reklamę w gazetce Lidla, reklamowali krem z orzeszków ziemnych 'Peanua'. Ma to być połączenie masła orzechowego i kremu czekoladowego. Ma, bo nigdy go nie spróbowałam, a wycięta reklama wisiała na lodówce prawie miesiąc.

Natomiast nadszedł wreszcie dzień, w którym połączyłam przepis na domową Nutellę z Jadłonomii (źródło inspiracji numer 2) z inspiracją z lodówki. I tak oto powstał fistaszkowy krem kakaowy. 

Składniki 
100 gr orzechów ziemnych 
1/4 szklanki miodu
2 łyżki kakao
około 10 łyżek mleka owsianego (również domowa robota)

Krok 1
Zacznij od uprażenia orzechów na patelni, jeżeli kupiłaś już prażone to możesz pominąć ten krok. :) 

Krok 2
Orzechy wrzuć do pojemnika, w którym będziesz je blendować. Ja blenduję blenderem ręcznym, kielichowy się do tego nie nadaje. Blenduje aż orzechy zaczną wyglądać jak aksamitna masa (jeżeli nie przestaniesz miksować i pominiesz późniejsze składniki to wyjdzie masło orzechowe). 

Krok 3
Dodaj mleko, miód i kakao. Zacznij od mniejszych ilości mleka i miodu i spróbuj gdy wszystko połączy się w prawie jednolitą masę. Gdy krem jest zbyt gęsty, albo niesłodki, dodaj jeszcze trochę mleka i miodu. 

Krok 4
Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Nie martw się przechowywaniem, szybko znika :) ale z mojego doświadczenia wydaje mi się, że tydzień to maksymalny czas.


czwartek, 11 września 2014

Czapa!

Robi się coraz chłodniej, szaraczek przydaje się coraz częściej, baleriny powoli odkładam do szafki... więc czas na moją pierwszą czapkę z dresówki (resztki po szaraczku).

Moja silna chęć posiadania własnoręcznie zrobionej czapki została poparta tym video poradnikiem i pojawiającą się tam sentencją, że "inteligentni ludzie się nie nudzą". Czwartkowy wieczór wykorzystałam tak:


Wiem, że jakość zdjęcia jest paskudna (kamerka laptopa), ale zauważyłam, że jeśli od razu po wykonaniu nie wrzucę zdjęcia, to później jakoś nie mogę się zebrać żeby nadrobić zaległości. Teraz tylko postaram się wrzucić zdjęcia lepszej jakości! :)

niedziela, 7 września 2014

Masło migdałowe * Almond butter

Dzisiaj znowu przepis!
Tym razem zrobiłam masło migdałowe, jest dużo delikatniejsze niż masło orzechowe, czy krem z orzechów laskowych, ale jest też ogromnie czasochłonne.

Potrzebujemy jedynie migdałów (w skórkach lub bez), pojemnika do miksowania, blendera i słoiczka. Później już tylko miksujemy, ale zajmie nam to około 20 - 30 minut, może więcej. Pamiętajcie, z tym kremem jest jak z marzeniami, nie zadowalajcie się byle czym. Jak już blendujecie to od aż

I to wszystko :)


P.S. Jestem na Instagramie, szukajcie Zulazu :) 

środa, 27 sierpnia 2014

Koszula w kropki... prawie!

Skończyłabym ją dzisiaj, ale zabrakło mi białej nitki :) Info wkrótce!

***

I would have finished it today, but I've run out of white thread :) Coming soon!




wtorek, 26 sierpnia 2014

Uniwersalny przepis na dżem

Dżem? Jaki dżem?!
Ostatnio bardzo mało się dzieje na blogu. Nadal szyje (w kolejce do wstawienia czekają dwie bluzki i worek, a koszula w kropki się "szyje"), ale gotowanie to coś co też sprawia mi radość, więc postanowiłam się z Wami podzielić i wymyśliłam coś co można nazwać uniwersalnym przepisem na dżem. Nie będzie działał dla każdych owoców, ale dla większości już tak. Generalnie, potrzebujemy owoce, cukier, garnek i trochę cierpliwości. Poniżej kroki dla tych dżemów co przygotowałam i się udało. Tak więc:

Krok nr 1
Przygotuj owoce, np:

  • brzoskwinie obierz, wydryluj i pokrój na mniejsze kawałki 
  • wiśnie wydryluj
  • cytryny namocz przez 24 h, gotuj 30 min, namocz przez kolejne 24 h, po tym czasie wydłub i pokrój miąższ, możesz skroić też skórkę, nie bój się o albedo, po 48 h w wodzie straci goryczkę (ja gotuje dżem z 1 kg cytryn, ale dodaje wodę)
  • rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki 
  • truskawki wyszypułkuj, przekrój na pół lub na mniejsze kawałki 
  • śliwki wymyj, wydryluj, pokrój na mniejsze kawałki 
                                 
Krok nr 2
Owoce zasyp cukrem i poczekaj aż puszczą soki. Na tym etapie można dodać sok z połówki cytryny, który podkreśli smak owoców, a także zadziała jak taki naturalny regulator kwasowości. Do cytryny można dodać trochę wody. Ilość cukru zależy od słodkości owoców, ale ja daje zazwyczaj około 100 g brązowego cukru na 1 kg owoców. Mi taka ilość odpowiada, ogólnie mało słodzę, niektórzy narzekają że to za mało, inni że przez to dżemy krócej wytrzymają. Odpowiadam, że nie muszą, bo szybko znikają ;) Jeżeli na wasze oko, owoce puściły wystarczająco dużo soku, przechodzimy do punktu 3.

Krok nr 3
Zaczynamy gotowanie! Woda z owoców musi odparować, więc gotujemy na małym ogniu przez odpowiednio długi czas. Ja nie dodaje żadnych pektyn, ani żelfixów. Zajmie to sporo więcej czasu, szczególnie przy tak małej ilości cukru, ale efekt będzie lepszy i zdrowszy. Czas gotowania to przeważnie około godziny, może mniej, może więcej, zależy od owoców (dla cytryn będzie to dużo więcej), ilości cukru i tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Pamiętajcie o tym, żeby wybrać garnek z grubym dnem i żeby często mieszać, wtedy jeżeli ustawicie mały płomień palnika to nic się nie powinno przypalić.

Krok nr 4
Gdy nasze owoce bulgoczą, zabieramy się za słoiczki. W drugim garnku gotujemy wodę, dno wyściełamy ścierką, wkładamy słoiczki i zakrętki i wyparzamy je przez parę minut.

Krok nr 5
Gdy wody znacznie ubyło, owoce mają taki wygotowany wygląd i trochę (albo bardzo) się rozpadły, przeprowadzamy "Test zimnego talerzyka" :) Brzmi bardzo poważnie, a my tylko nakładamy odrobinę dżemu na talerzyk i chowamy do zamrażalnika. Wyjmujemy, gdy dżem wystygnie i to nasza odpowiedź jaką konsystencje uzyskamy po wystygnięciu. Jeżeli jest niewystarczająco gęsta gotujemy dalej, jeżeli jest taka jaką chcemy, to przekładamy gorący dżem do ciepłych słoiczków. Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy denkiem do góry. Przed nami najtrudniejsze zadanie: poczekaj aż dżem wystygnie...

Pamiętajcie, robienie dżemów jest czasochłonne i trochę pracochłonne, ale jest całkiem proste. Eksperymentujcie! Ja lubię smak owoców, ale można dodać przyprawy i inne owoce. Włóżcie w to zajęcie trochę serca, a efekt będzie niesamowicie smaczny! Powodzenia :)

niedziela, 13 lipca 2014

Szaraczek * Grey Sweatshirt

Być może to nieodpowiednia na taką bluzę, ale jesień też kiedyś przyjdzie, a uszycie takiej bluzy to prawdziwa frajda! Dresówka jest bardzo wdzięcznym materiałem i łatwo się z niej szyje i do tego jeszcze te reglany! <3 
Wykrój jest z Burdy, ja zdecydowałam się na wykończenie dołu, dlatego trochę tak sztywno odstaje na dole. 

***

It probably isn't the best moment for sweatshirts, but autumn will definitely come one day, so why not! It was also very easy to make it - the fabric is so cool to work with. I enjoyed it ver, very much :)